BMX-banor i Sverige

Sverige är ett land som är mycket bra och väl anpassat för sporten BMX och andra sporter som innefattar motorfordon eller vanliga cyklar. Mycket varför det är så är framför allt tack vare den varierande terrängen och det utmanande klimatet som vi har i detta nordliga land. Här i Sverige kan man hitta kuperade banor, banor som bygger mest på endera lera, sand, gräs, asfalt eller sten och en rad andra olika typer av banor som gör åkningen varierad och utmanande för alla olika typer av utövare, oavsett nivå och erfarenheter. Man brukar för enkelhetens skull dela in olika typer av banor på vilka man kan köra BMX på i olika typer av klasser. Dessa olika klasser har alla sina egna attribut och egenskaper.

BMX banaTill exempel har vi banor som kallas för ”flatland”, där man åker på en platt mark. Detta kan göras på något så enkelt som asfalt eller på andra typer av gator och torg. Man kan även hitta banor som heter ”street”, där det huvudsakliga syftet är att hitta utmanande inslag i de allmänna utrymmena i samhället, så som räcken och trappor, för att på det mest storslagna sättet ta sig an dem. Parkbanor, å andra sidan, är helt och hållet byggda för att åka BMX på och kan innehålla alla möjliga olika typer av hinder, hopp och ramper för att förhöja upplevelsen av såväl utövare som för publik. Man kan även hitta olika ramper i parker som är högre än 5 meter. Där gäller det att hoppa så högt som möjligt och samtidigt göra de mest utmanande tricken man kan innan man landar mjukt för att få högsta möjliga poäng av domare, eller för att vinna den största respekten av åskådare och medåkare.

Man kan enkelt hitta olika banor för BMX runt om i hela Sverige, ända från Malmö nere i söder, upp till de allra mest nordliga städerna. Under de kallaste månaderna på året tvingas man köra i snö eller i andra mer eller mindre omöjliga förhållanden, som verkligen ser till att utmana alla utövare. Malmös officiella bana är alltid snöfri och den byggs ständigt om och uppgraderas med nyheter så att den kan hålla högsta klass. Samma sak gäller även för de populära och, inom landets gränser, kända banorna Kungsbacka och Lerum, där BMX är en stor sport med många utövare. Andra banor i Sverige, som till exempel Älvsjös helt egna bana, kombinerar att se till att vara snöfri med att kunna tillåta snö under vissa perioder eller tävlingar som ett extra moment. Denna bana kombinerar även inslag från naturen och vanliga spår för åkning av BMX, men rena sektioner och sträckor som är asfalterade och helt och hållet konstgjorda. Detta är en populär bana för många som utövar sporten BMX i Stockholm med omnejd.

Oavsett vart i Sverige man befinner sig kommer man förmodligen att kunna hitta en bana för BMX relativt nära där man är. Därför är sporten BMX så utbredd och populär i hela landet, eftersom den går att utöva överallt.