BMX och skador

BMXSom ni kanske såg i det föregående inlägget där vi visade upp en video med skickliga BMX-åkare, så finns även en relativt stor risk i denna sport att skada sig. Svåra trick och hårda cyklar och underlag gör att risken att ramla och slå sig förstås blir uppenbar.

Blir mer vanligt bland unga

Med tanke på att BMX och liknande sporter som skateboard och andra sporter som räknas till ”extremsportgenren” anses som ganska häftiga av unga människor så innebär det förstås även att man vill utöva dem. Till NT.se säger Peter Rockborn på ortopedkliniken i Norrköping att man sett en slags förskjutning av de skador man normalt sett hos barn och ungdomar. Tidigare var det framförallt skador som orsakades av studsmattor och liknande var vanligast, medan man nu ser att det mer och mer handlar om skador orsakade vid aktiviteter som BMX och skateboardåkning.

Det är således viktigt att man alltid använder sig av skydd när man håller på med sådana aktiviteter. För det första så ska man såklart använda hjälm och utöver detta också skydda armbågar, knän och handleder eftersom dessa också är extra utsatta vid dessa aktiviteter.

Sen kan ju alltid oturen lura bakom hörnet och man ramlar snett och slår ryggen eller får ett cykelstyre i mellangärdet. Då är det viktigt att man ser till att söka vård för att försäkra sig om att inte något hamnat snett eller något i kroppens inre är trasigt. Märker man av smärta som inte går bort så kan det krävas behandling av exempelvis naprapat eller sjukgymnast. En Naprapat kan exempelvis hjälpa dig om du fått en låsning i ryggen. Har du råkat ut för detta så kan du läsa mer om detta på denna sida.

Summa summarum när det gäller BMX-åkande är att du förstås ska hålla på med detta om du tycker att det är kul, men se till att vidta försiktighetsåtgärder för att minska risken för skador. För att utvecklas så krävs det att man töjer på gränserna, men se till att ta det lite i taget.