Cykeltyper

CykelDet har blivit hög tid för oss här på Odenbikes.se att presentera lite olika typer av cyklar som finns där ute på marknaden. Många av er kanske redan känner till modellerna, andra får lära sig skillnaderna.

Informationen om de olika typerna av cyklar är hämtade från cykelkraft.se där man förutom saluför olika typer av cyklar, också ger bra information om de olika modellerna.

BMX

BMX-cyklar är i grunden en typ av cykel som var avsedda för tävlingscykling, men kan förstås användas även som hobbycykel. Det finns principiellt två huvudgrupper, bancyklar och freestylecyklar. Båda typerna av cyklar har generellt 20 tums hjul, bancyklarna används i tävlingar på speciella banor medan freestylecyklarna mer används i ramper och för trickåkning generellt sett.

Cyklarnas konstruktion är relativt lika, men frestylehojarna är i regel gjorda i krommolybdenstål för att kunna klara de påfrestningar den utsätts för. Sen skiljer sig funktionerna något, freestylecyklar har två specifika funktioner som rotorbroms och pegs. Rotorbroms är helt enkelt det som gör det möjligt för åkaren att rotera styret Pegsen är helt enkelt de stöd som kan monteras både på de bakre och de främre hjulnaven och som cyklisten kan stå på vid en del trick.

Racercykel

Racercykeln är en cykel som används för träning och för tävling framförallt på landsväg. Cykeln har vanligen en mycket lätt aluminium- eller kolfiberram, smala däck och eventuellt också bockstyre. Detta är är en snabbt växande ”folksport” i Sverige och det är kanske inte så konstigt då det är en fantastisk motionsform. Det fina är med en racercykel är att du får lätt upp en helt okej fart även om du inte är supervältränad. Du får en rejäl motionstur alldeles oavsett.

Elcykel

Som sista exempel tänkte vi också nämna elcykeln. Användningsområdet för denna cykeln är för de som utan större ansträngning använda sig av cykeln. Har du kanske dålig kondition men ändå vill komma igång med cyklandet så är elcykeln ett bra alternativ då den hjälper till med den största ansträngningen. Det är även perfekt för dig som vill cykla till jobbet men vill undvika att bli svettig och ansträngd om du exempelvis har många uppförsbackar på vägen dit.

Tandemcykel

En tandemcykel är gjort för minst 2 personer som kan sitta och trampa samtidigt. Den första patenten på den här cykeltypen tog på 1800-talet. Eftersom man sitter rakt bakom varandra behöver man inte utstå mer luftmotstånd än en enmanscykel men man får dubbel effekt då alla som sitter på den kan använda alla pedaler samtidigt. Köper man en tandemcykel av bra kvalité kan cykelns vikt vara endast lite mer än en enmannacykel.

Trialcykel

Förekommer nästan exklusivt i den lilla mountainbikesporten cykeltrial. Man tävlar på en bana, det kan vara naturliga hinder, stadsmiljö eller street. Det gäller att få bästa tiden runt banan samt att undvika att sätta fötterna i marken eftersom det ger minuspoäng. Det som skiljer cyklarna från andra trialsporter är att den saknar sadel. Konstruktionen har optimerats för att inte vara iväg för tävlarens rörelser. De är oftast 26- eller 20-tumscyklar.