Enhjulingen – Även det en cykel

Enhjuling

En typ av cykel som många gånger håller sig långt ifrån radarn i cykelsammanhang är enhjulingen. Det beror säkerligen på att enhjuling långt ifrån räknas till en utav de coolaste eller modernaste cykeltyperna, utan endast brukas av ett fåtal entusiaster världen över, åtminstone om man ser till andra cykeltyper och sporter. Faktum är att många människor inte ens vet om att enhjulingen räknas som cykel, något som vi kan bedyra att den faktiskt gör.

En enhjuling är precis som det låter en cykel med enbart ett enda hjul. För att bemästra enhjulingen krävs både bra balans men också rätt teknik. Sadeln är belägen på ett sådant sätt att den befinner sig rakt ovanför hjulet medans du cyklar, om än i viss lutning vid vissa tillfällen medans du cyklar.

Att cykla enhjuling är inte heller så svårt att lära sig som många tror. Uträkningar har gjorts på att det tar ungefär 15 timmar med bra fokus för en normalbegåvad individ för att lära sig konsten att cykla. Därefter har man en trevlig fritidssysselsättning att bejaka för resten av livet, som ger en bra träning och även en form av meditation, då man ständigt måste vara medveten om vad man håller på med medans man cyklar, något som håller andra tankar på behörigt avstånd.