Ta hand om cykeln

Cyklar kan hålla i flera årtionden, dina barn kan ärva din cykel om du bara håller den i gott skick.

Hjälmen

Ett tillbehör till cykeln som du också ska ta hand om är hjälmen. Det är inte ofta man tänker på att en hjälm faktiskt är en färskvara. Den ger sämre skydd ju äldre den är. Har du redan ramlat och slagit i huvudet med hjälmen ska du genast köpa en ny, dess struktur har äventyras och nästa fall kanske den inte ger samma skydd. Även om hjälmen aldrig råkar ut för stötar ska du köpa en ny ungefär vartannat år. Köp aldrig hjälmar begagnat!

Däcken

Man kan cykla året om, även om det ser ut lerigt eller snöslaskigt ut går det att cykla. Det hela handlar om träning och om att ha rätt däck. På vintern ska du ha mjukare däck och de ska ha dubb. Hur många dubb och hur mjuka kan bero lite på vilka vintrar du får på platsen där du bor.

Du ska också se till att däcken pumpande när du beger dig ut. De håller längre och risken för punktering minskar, om du håller lufttrycket uppe. Hur mycket luft som däcken behöver beror på vilka däck du använder och hur mycket du väger.

Rengöra kedjan

Efter en hård säsong eller väldigt kylig vinter kan du behöva smörja upp rengöra kedjan. Detta förhindrar att den hoppar och rostar sönder. Använd vattenlöslig avfettning om du behöver gå in och rengöra på djupet. Annars kan det räcka med att endast torka av den med en trasa eller olja in med ett spray. Vill man skynda på det hela går det också att rengöra med bildiesel, och eftersom diesel innehåller olja så blir den insmord samtidigt som rengjord.