Vad är BMX Freestyle?

En form av äventyrssport och ännu mer precis cykelsport som har blivit mer och mer populär på de senare åren är vad man brukar kalla för BMX Freestyle. Vad vanliga formen av BMX är vet nog de flesta och just varianten Freestyle är någonting som sammanfattar allt som har med BMX att göra. Det vill säga allt som är fritt och kan anpassas till vilken bana som helst.

BMX Bike Stunt tail whipDet finns fem olika discipliner inom Freestyle, som alla har sina egna speciella utmaningar och karaktärer när det kommer till punkter som svårighetsgrad, typ av bana, längd på bana samt om banan man åker på är konstgjord eller om den helt enkelt är en del av naturen. De allra flesta som håller på med BMX Freestyle kör på alla typer av banor och väldigt få har valt att specialisera sig på en viss typ.

Just BMX Freestyle föddes cirka år 1975, i San Diego i USA. Från denna stad har många nya typer av extremsport och skating kommit genom åren. Sporten spred sig sedan snabbt härifrån under slutet av 70-talet och idag kan man tävla inom BMX Freestyle på banor och på olika event världen över. I Sverige är det en stor sport som har fler och fler aktiva utövare varje år.